.

.

21 Ocak 2015 Çarşamba

                   

                         
                          DIZMANA BÖREĞİ



Merhabalar... Bugün sizlere lezzetli ve hafif bir tarif olan dızmana böreği sunacağım. Mayalı ve yoğurtlu oluşu böreğimizi hafif ve lezzetli kılıyor. Bizim evde ailecek sevdiğimiz böreklerden. Daha çok ramazan zamanı komposto eşliğinde yenir böreğimiz. Bu böreğimizi de babannemiz (kayınvalidem)yaptı. Çok da güzel oldu. Bu böreği hiç denemediyseniz değişik börek tarifi arıyorsanız yapmanızı öneriyorum ve beğeneceğinizi umuyorum. Annemede buradan tekrar ellerine sağlık çok güzel olmuş diyorum ve tarifimize geçiyorum.



MALZEMELER:
Yarım paket yaş maya.
İki çorba kaşığı yoğurt.
Yarım çay bardağı sıvı yağ.
Bir tatlı kaşığı şeker.(tepeleme)
Bir tatlı kaşığı tuz.(silme)
Bir su bardağı ılık su.
Aldığı kadar un.
Beyaz peynir.200gr.




SOSU İÇİN:
İki yumurta.
İki su bardağı yoğurt.
İki çorba kaşığı tereyağ.(erimiş olacak)
Yarım çay bardağı sıvıyağ.
Biraz tuz

HAZIRLANIŞI:
Öncelikle yoğuracağımız kaba, ılık su ve mayamızı koyuyoruz. Şeker ilave edip beş dak. kadar bekliyoruz. Diğer malzemeleri ilave edip unu ve en son tuzumuzu katıyoruz.(tuzu doğrudan maya ile temas ettirmiyoruz güzel kabarmaz unun üstüne serpiyoruz)Aldığı kadar un ilavesi ile çok sert olmayan orta yumuşaklıkta hamur yoğuruyoruz ve yarım saat kadar mayalanmasını bekliyoruz. 
Hamurumuz mayalandığı zaman portakal büyüklüğünde hamuru alıp uzun bir şekilde uzatarak içine beyaz peynir koyup pide şeklinde kapatıyoruz. İki santim aralıklarla bıçakla kesiyor daha sonra yağladığımız tepsiye kestiğimiz herbir parçayı büzerek kapatıyoruz ve tepsiye diziyoruz. Bu şekilde hamurlar bitene kadar tepsiye döşüyoruz. en son yoğurtlu sosu çırpıyor, hamurumuzun üzerine döküyoruz. Arzu ederseniz susam yada çörek otu serpebilirsiniz. 200 derecede 30-40 dak. süre arasında pişiriyoruz.

AFİYET  OLSUN:))












.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder