.

.

29 Eylül 2014 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI


             ZEYTİNYAĞLI  YAPRAK  SARMASI

Selam... bugünkü tarifim mutfağımızın geleneksel tatlarından olan, çoğunlukla severek yediğimiz zeytinyağlı yaprak sarması. Sarmalar biraz uğraştırıcı da olsa pişirdikten sonra zevkle yenir. Kıvamı ve pişmesi önemlidir zira çok pişerse fazla yumuşak az pişerse de pirinçler sert olur.  Zeytinyağlının içini hazırlamak da önemli, baharatı ve kıvamı güzel olunca lezzetli bir sarmamız olur. Sofralarımızın gözdesi, özel günlerimizin de aranan lezzeti olan yaprak sarmamızın tarifine geçiyorum. Buyrun tarife:))



MALZEMELER:
Yarım  kg üzüm yaprağı.
İki su bardağı pirinç.
İki adet soğan.(orta boy)
İki adet domates.



Yarım demet maydanoz.
Bir çorba kaşığı çam fıstığı.
İki çorba kaşığı kuş üzümü.
Bir çorba kaşığı domates salçası.
Bir çay bardağı zeytinyağı.
Bir tatlı kaşığı dolmalık baharat.
Bir tatlı kaşığı nane.
Bir çay kaşığı karabiber.(silme olacak)
Bir tatlı kaşığı tuz.
İki adet kesme şeker.
Bir çorba kaşığı narekşisi.
Yarım limon.(Narekşisi ve limon sarma sarıldıktan sonra pişerken üzerine dökülecek)

HAZIRLANIŞI:
Öncelikle yapraklarımız salamura ise suda bir kaç saat bekletmemiz gerekiyor. ardından yapraklar yumuşaksa ben sıcak suda bekletiyorum. Diğer taraftan tenceremize zeytinyağımızı ve ince ince doğradığımız soğanları ilave ediyor kavuruyoruz. ardından çam fıstığını ilave ederek onuda kavuruyoruz. Suda yıkadığımız pirinçleri ilave ediyor ve kavuruyoruz. Pirinçleri havuz şeklinde açıp küp küp doğradığımız domatesleri içine koyuyor, pirinçle kapatıyoruz. Domatesler daha iyi yumuşasın diye bu işlemi yapıyoruz. Ocağın altını kısıyor beş dk kadar. pişiriyoruz. Ardından domates salçasını ilave edip hepsini kavuruyoruz. Tuzunu ve şekerini koyup, kuş üzümünü ve baharatlarını ilave ediyoruz. Yarım çay bardağı su ilavesi ile kapağını kapatıp beş dak. demliyoruz. En son yıkanmış ve ince ince doğranmış maydonozumuzu ilave ediyor ve harmanlıyoruz. Yapraklarımızı sararken yapraklar büyük ise yarım çorba kaşığı, küçük ise bir tatlı kaşığı yeterli olacaktır. Sarmalarımızı yanları açılmayacak şekilde özenli sarıyoruz. Tencerenin en altına sarma yaprakları seriyor daha sonra sarmalarımızı diziyoruz. Narekşisi ve limon sıkıp yarım bardak su ilavesi ile yaklaşık yarım saat zeytınyağlımızı pişiriyoruz.( Sarmaların parlak olması için isterseniz bir yada iki çorba kaşığı zeytinyağ ilave edebilirsiniz) Dizdikten sonra üzerine küçük bir tabak kapatıyor daha sonra suyunu döküyoruz. Pişerken arada suyuna bakmak gerekiyor şayet suyunu fazla çekmişse biraz su ilave edebiliriz.Piştikten sonra sarmayı biraz dinlendirmek gerekiyor. Daha sonra servis tabağına alıyor süsleyerek servis yapıyoruz.

Sevgiyle kalın:))

                                 

                                  AFİYET OLSUN:))










4 yorum:

  1. Herşeyiyle dört dörtlük bir sarma olmuş, Ellerinize sağlık. Çok severim, yazınızı okurken acaba bu dünyada Zeytinyağlı yaprak sarması yiyipte sevmeyen biri var mıdır diye düşünmeden edemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarma sevmeyen var mı? Diye yazmışsınız, var elbette, benim küçük kızım pek sevmez maalesef. Ne kadar yaptıysam sevdiremedim): doğrusu.
      Allahtan büyük kızımla babamız seviyor. Bense bayılırım:)) Zeytinyağlı sarmayı beğenmenize sevindim Zülal hanım:))
      Sevgiler...

      Sil
  2. işte bu bizimkilerin bir numarası.::) Ellerinize sağlık.. İçi de dolu dolu olmuş. Çam fıstığı, kuş üzümü ve nar ekşisi benim sarmada daha önce hiç kullanmadığım şeyler.. Şimdi merak ettim... İlk fırsatta deneyeceğim. Nar ekşisini zaten çok severim.. Bir de sarmada deneyeceğiz artık..Sevgiler.. Afiyetle tüketin...

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar güzel Ailece sevilen yemekler biz anneler tarafından zevkle pişirilir:))
    Zeytinyağlı sarmaya çam fıstığı ve kuş üzümü çok yakışır. Üzerine de nar ekşisi döküldüğünde gerçekten lezzetli oluyor.Böyle de deneyin seversiniz umuyorum. Sarmayı Beğendiğinize sevindim. Çok teşekkürler Nahide hanım:))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil